Marksten uppfart – välj den bästa markstenen till din garageuppfart

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Att lägga marksten uppfart är ett givande hemmaprojekt och gör att du får en mycket mer elegant utomhusdesign än om du har har singel eller grus på din uppfart. Dock finns det en del att tänka på när du väljer material och planerar till detta projekt. I denna artikel tar vi upp det mest väsentliga att tänka på när du gör en uppfart av marksten.

Välja rätt marksten uppfart

Det finns en hel del olika typer av marksten som lämpar sig till uppfarten och dessa inkluderar tumlad och otumlad marksten samt olika former av granit- och betongplattor. Oavsett vilken typ av marksten du väljer till din uppfart så rekommenderar vi att du väljer så stora plattor som möjligt; det blir enklare att lägga i slutänden och dessutom så behöver inte bildäcken ta mer skada en nödvändigt när du kör över kanterna av markstenen.

Förutom storleken på plattorna är det viktigt att du köper marksten som är så tjocka som möjligt; marksten uppfart skall vara åtminstående 7 cm tjocka. 

Ett bra alternativ till marksten uppfart är trekantande markstenar som är designade för tung trafik. Stenbolaget har en bra sådan som heter Delta Eco 100 som till och med kan trafikeras av lastbil om så behövs. Denna sten är 10 cm tjock och enkel att lägga så trekanterna passar in i varandra. Dessutom har Delta Eco en tillsats som renar luften från skadliga utsläpp som kommer från bilen när du startar på din garageuppfart. Klicka här för att läsa mer om denna marksten på Stenbolaget…

Kantstenar – ett absolut måste

Många gör misstaget att lägga bra marksten till själva uppfarten men snålar eller glömmer att låsa fast sidorna med speciella kantblock. Resultatet av detta kan bli att stenarna börjar röra på sig när du svänger med bilen över uppfarten. Kantblocken skall vara högre än själva markstenarna så dessa låser in det du har lagt på uppfarten.

Återigen hittar vi de kantblock vi behöver på Stenbolaget via den välrenommerade svenska tillverkaren St. Eriks och dessa har en stabil dimension på 500x250x130 mm vilket gör att du kan låsa fast de flesta stenläggningar, inklusive uppfarter. Priset på 125 kr per sten kan verkar dyrt men i det långa loppet blir det betydligt billigare än om du måste riva upp stenläggningen om den rör på sig. Klicka här för att läsa mer om denna kantsten på Stenbolaget…

Rätt undermaterial och rätt packning av detta

Nyckeln till ett lyckat result av sten på uppfart ligger oftast i det du faktiskt inte ser i slutresultatet, nämligen undermaterialet och hur detta har packats innan du lägger marksten ovanpå. När du har grävt ut området där markstenen skall läggas (så plant som möjligt så klart) så skall bergkross (eller stenkross som det också kallas) läggas som underlag. Detta är extra viktigt när det gäller uppfarter där fordon skall köras eller parkeras och för dessa måste lagret av kross uppnå åtminstående 20 cm, annars finns det risk att stenarna sätter sig och att uppfarten inte blir stabil.

Du kan köpa bergkross hos de flesta återförsäljare av marksten men detta är något som bör levereras hem till dig på grund av vikten och kan med fördel köpas online för hemleverans. Stenbolaget har färdigsäckad bergkross på 800 kr/pall för endast 949 kr som med fördel kan användas till detta syfte. Klicka här för att läsa mer om berg- och stenkross på Stenbolaget…

När det gäller packningen av bergkrossen så måste detta vibreras ordentligt med en markvibrator vars padda väger minst 200 kg. Dessa finns att hyra hos de flesta uthyrningsfirmor och kan med lätthet sättas på ett släp och transporteras hem.

Vi kommas att denna artikel har gett dig bra råd och tips gällande marksten uppfart och tillbehör som du behöver för ett lyckat result.     

Share