Lägga natursten i trädgården – Så lägger du vackra naturliga stenar

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Planerar du att lägga natursten i trädgården? Då har du kommit till rätt ställe. I denna artikel tar vi upp det viktigaste att tänka på före och under läggning av natursten i din trädgård så som var du kan lägga natursten, olika typer av stenar och läggningsteknik. 

Var kan jag lägga natursten i trädgården?

Du kan lägga natursten på de flesta ställen i din trädgård men vi tycker dessa passar bäst i  passager och på terassen. Lägger du natursten där så kommer dessa bevara huset naturliga utseende i flera årtionden framåt. När det gäller terasser dock så kan det vara värt att lägga stenen med den så platta sidan som möjligt så att det är lätt att gå på den senare. 

Vilka typer av sten finns det att välja ibland?

Det finns flera olika typer av natursten som ser snyggt ut och är funktionerligt i trädgården men grovt uppdelat finns olika typer av gatsten som har en mer ojämn struktur och hela plattor som oftast är betydligt smalare men har en jämn och fin yta. Mosaiksten är ett exempel på natursten som kan användas medans hela plattor oftast består av skiffer, sandsten eller marmor. 

Letar du efter bra och billig marksten? Vi rekommenderar Byggmax då de har ett bra utbud från kvalitetstillverkare, låga priser (från 118 kr per m2) och billig hemleverans. Klicka här för att se hela Byggmax sortiment av marksten… (reklamlänk från Adtraction)

Hur läggs natursten?

Natursten läggs med samma underlagsteknik som övrig marksten. Börja först med att gräva undan jord och annat markmaterial i området där du skall lägga natursten i trädgården. Fyll sedan det utgrävare området med ett tjockt lager sättgrus och knacka ner om du använder gatsten. Det allra viktigaste är att underlaget är så plant som möjligt innan du lägger sättgruset. 

Varför skall jag välja natursten istället för andra typer av marksten?
Beroende på valet av sten kan du skapa en modern, elegant eller rustik atmosfär och stenterrasser ger hela din egendom ett speciellt utseende. Natursten har många funktionella fördelar, eftersom den är extremt hållbar och robust. Så varför ska natursten läggas istället för betong och varför inte?

Med rätt vård kommer dina terrasser att njuta av länge av dina gäster, men också av dig och dina familjemedlemmar och till och med dina husdjur.

Granit har alltid varit en unik bit av unik färg och struktur som representerar dess unika konstverk. Egenskaperna hos granitsten är det som skiljer den som en naturlig sten, inte bara som ett material utan också som en konstform.

Det höga kvartsinnehållet ansvarar för hårdheten hos graniten, och granit kan vidare förfinas med en låga utan en borste. Borsten har fortfarande nödvändigt glidmotstånd och ger en slät yta, men med en mjukare yta för borstning glömmer smuts att hålla sig fast vid den mindre ofta och är också lättare att ta bort.

Sandstensterrasser utstrålar en trevlig atmosfär och kännetecknas av deras speciella individualitet. De förekommer huvudsakligen i sediment av kustvatten och sjöar, men också på ytan av floder, sjöar och floder och i sanddyner.

Den naturliga tjockleksskillnaden reduceras genom kalibrering och utjämning av stenens baksida och kompenseras till och med med murbruk och lim. Observera att sandsten är känslig för salt, men inte lika mycket som andra typer av sten.

Share