Lägga marksten runt huset – ett snyggt och värdeskapande projekt

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Funderar du på att lägga marksten runt huset? Även fast detta till synes sätt ser ut att vara ett lätt hemmafixarprojekt så finns det en hel del att tänka på i förberedelsestadiet för att resultatet skall bli bra. I denna artikel går vi igenom det viktigaste att tänka på gällande materialval, förberedelsearbete, läggningen av markstenen plus skötsel av dessa. 

Vilken marksten skall jag välja runt huset?

Det finns en uppsjö olika typer av marksten att välja på för denna typ av läggning och det är mer det estetiska och prismässiga som brukar avgöra vilken marksten som läggs istället för det tekniska, detta mycket beroende av att inga tunga fordon normal kör längs huset.

Natursten är många ett bra val till ytor som är mer synliga (så som gångar runt huset och i trädgården) så dessa oftast ser mer naturliga ut och passar bättre tillsammans med gammal arkitektur på hus. Dock är dessa oftast dyrare än betongsten men kommer också med en hel del snygga valmöjligheter som alltid från skiffer och kalksten med bra struktur i ytan till kalksten som kan borstas eller tumlas för att skapa olika nyanser av stenen. Stenbolaget har ett bra urval av natursten så kolla in deras webbplats för inspiration. Klicka här för att se ett stort urval av natursten. 

Betongsten har ett mycket grovare intryck och om du inte har en supermodernt designad villa så passar detta materialval bättre till garageuppfarter eller liknande, men som sagt det är helt uppe till tycke och smak i den frågan. Klicka här för att se olika exempel på betongsten för inspiration.

Var kan jag köpa billig och bra marksten?

De flesta byggmarknader säljer marksten nu förtiden. Vi rekommenderar Byggmax då de har ett bra utbud från kvalitetstillverkare, låga priser (från 118 kr per m2) och billig hemleverans. Klicka här för att se hela Byggmax sortiment av marksten (reklamlänk från Adtraction).   

Hur ska jag lägga marksten runt huset så det blir snyggt?

Nu när du köpt och har hemma markstenens så skall du börja med att gräva bort jord- och grässkiktet runt huset där du skall lägga stenen. Djupet på denna utgrävning beror på tjockleken av din marksten med du skall alltid ha plats för åtminstående 10-20 cm stenkross plus tjockleken av dina markstenar.

Bredden på utgrävningen bestäms förslagsvis av hur många stenar du planerar att lägga på brädden. Ett tips är att markera ut grävområdet med pålar och rep så du gräver rakt. En lutning bort från huset är också att rekommendera så vattenavförseln inte rinner mot huset.

När området är utgrävt så lägg en markduk över hela området som skyddar mot att ogräs växer upp genom stenen. Häll sedan ut stenkrossen över hela området så jämt som möjligt och vibrera underlaggen med markvibrator (kan hyra hos de flesta uthyrare av maskiner). Placera stenarna enligt tillverkarns instruktioner och fyll på med sand mellan markstenarna. Viktigt är också att placera kantstenar runt området så inte markstenen flyttar sig när du ska lägga marksten runt huset.

Hur sköter jag markstenen runt huset på bästa sätt efter läggningen?

Precis som annan typ av utomhusskötsel är det viktigt att hålla stenarna rena och fina annars riskerar de att få färgning av snutsen. Detta är viktigast på hösten när löv och grenar samlas utomhus. Försvinner en del av sanden runt stenarna är det också viktigt att ersätta denna med ny sand så att stenarna får motstånd.

Vad kommer detta markstensprojekt kosta?

Svaret på denna fråga är givetvis beroende på hur stort utrymme du vill lägga runt huset men en relativt billig tumlad marksten landar du på runt 200 kr per kvadratmeter plus kantstenar på 20 kr styck plus drygt 1000 kr per ton stenkross du beställer. För en normalstor villa på 15 x 10 meter byggyta  och 1,5 meter bredd på stenområdet skulle detta uppskattningsvis innebära en totalkostnad för material på runt 20 000 kr. 

Vi önskar dig lycka till med att lägga marksten runt huset och hoppas att resultat blir riktigt snyggt och funktionerligt runt huset.  

Share