Hur lägger man marksten? – Vi besvarar frågan steg-för-steg

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Hur lägger man marksten kanske du undrar? När du lägger marksten måste vissa saker beaktas, till exempel stenens storlek och form, tjockleken och mängden injektering. Dessutom är mycket arbete involverat i injekteringen innan den läggs, inklusive tätning och rengöring av markstenen.

Om du vill lägga en stenläggning bör du först tänka på vilken typ av läggning och vilka verktyg och material som krävs. Om du vill lära dig mer om att lägga markstenar i ett lämpligt läggningsområde erbjuder vi dig all information du behöver. I kompakt form hittar du det i vår guide till beläggning av stenläggning, fog, tätning och rengöring. Till och med vissa stenläggningar läggs över dubbla kedjor – länkstaket – en kombination som ger en optiskt snygg helhetsbild. Detta är ett av stegen till hur lägger man marksten.

Det perfekta underlaget för att lägga beläggningsstenar består av ett så kallade baslager av grus, krossad sten och sand. Först måste grundstenen för markstenen förberedas och förberedas. Grus- och grusstenarna borde ha applicerats i form av sand, sandsten, grus eller sandpapper eller en kombination av båda.

Detta lager måste komprimeras med en markvibrator för att skapa en stabil och stabil yta. Detta gör det möjligt att vibrera basskiktet med ett annat lager för att säkerställa hög stabilitet.

När marken är klar måste de befintliga gränserna ställas in och underlaget läggas så att regnvatten kan dräneras från markstenarna senare.

Letar du efter bra och billig marksten i betong? Vi rekommenderar Byggmax då de har ett bra utbud från kvalitetstillverkare, låga priser (från 118 kr per m2) och billig hemleverans. Klicka här för att se hela Byggmax sortiment av marksten (reklamlänk från Adtraction).

Rena, raka stödkanter bildas på markstenen och underlaget appliceras sedan. Detta förhindrar att den lutar åt sidan och förhindrar att bädden blir stenlagd om och om igen som en beläggningsbädd.

Detta ger en hög stabilitet, så att den till och med kan användas som bas för en trädgårdsfasad, men se till att du har rätt bastur och värmare när du köper.

Du kan välja mellan två typer av stenläggningar, en med en fog och en utan. Det är i alla fall viktigt att de inte är bredvid varandra och att det finns tillräckligt med utrymme mellan lederna. En bra riktlinje är en fogbredd på 4 millimeter, men dessutom kan en båge eller cirkel lossa bilden avsevärt över ett större område.

Elektriska fräsar med 230 karbidblad kan användas för såväl betong som för stenläggning och betong. Så kallade våtbearbetningsmaskiner, som stenkrossar, som ofta kan lånas från byggnadsmaterialbutiker, är tystare och effektivare. När du lägger stenläggning händer det ofta att de anpassar sig till förhållandena i det område där de skärs, till exempel i skuggan av ett träd eller på marken och på så sätt hur lägger man marksten är till viss del klart.

Det är ofta tillrådligt att täta markstenarna, men vad ska man göra om du lägger dem och hur man tätar dem? Använd bara tätningen på markstenarna, låt dem torka och försegla dem genom att rengöra stenarna med en liten mängd sand eller annat icke-frätande material.

Beläggningsstenarna kan grovas, men underlaget kan vara lera, så att vid beläggningen kan stenarna borsta ur fogarna och sedan sugas in med en borste.

Rengöring av stenläggning är lätt, särskilt vid tätning, men klart vatten är tillräckligt för omfattande rengöring. Det är viktigt att ansluta markstenarna innan du lägger dem och att ansluta dem med den redan lagda markstenen för att säkerställa nödvändig stabilitet.

Om du inte har förseglat markstenarna kan det krävas mer ansträngning att rengöra dem, men att använda soda hjälper ofta till den allvarligaste föroreningen. I vissa butiker hittar du ett brett utbud av rengöringsprodukter för stenrengöring, som sprayfärg, sand och sandpapper. Vi hoppas att det har svarat på frågan hur lägger man marksten.

Share